fredag, juni 30, 2006

Kaktus

Jeg sa til min gode venn Steve at jeg ønsker meg en avlegger av kaktusene som vokser vilt her, men vet ikke helt hvordan jeg skal få tak i en. Jeg har ikke bil og kommer meg ikke ut i periferien for å hente en kaktusavlegger. I går ringte Steve og lurte på om jeg var hjemme. Han hadde en kaktusavlegger til meg! Den heter Opuntia maxima. (bildet til venstre - ser ut som en tegneseriekaktus!!) Denne produserer kaktusfiken. Jeg vet ikke hvor stor/gammel den må være for å gjøre det.

Han hadde også tatt med tre kaktuser fra egen terrasse! Snille Steve!

tirsdag, juni 27, 2006

Størrelsen teller........

...... helt sikkert, hvis man er et ekorn og lever av konglefrø! Dette er noen av frøene i den gedigne konglen jeg fant i går morges.

Plectranthus coleoides


Den er blitt så omfangsrik at den skjuler potten den står i!

Nerium Oleander

Her et bilde i helfigur tatt i går. Den er ca. 1,7 meter høy.

mandag, juni 26, 2006

Kjempestor furukongle

Fant en diger furukongle da jeg gikk tur i morges.

Lilla blomster

Vet ikke hva de heter.

Plectranthus coleoides

Geranium

Coleus blumei

Den heter praktspragle på norsk, trondhjemsgut på trøndersk. Her er en typisk spansk trondhjemsgut.

lørdag, juni 24, 2006

Cestrum nocturnum

Dama de noche åpnet årets første blomster i går kveld. Her kan man snakke om pinglete blomster. De er lysegrønne og ca. 2,5 cm lange. Blomstene åpner seg etter at det blir mørkt og lukkes tidlig om morgenen før det blir lyst. De samme blomstene åpner seg hver kveld i ukesvis.

Planten kalles også nattsjasmin pga den intense duften den gir fra seg mens blomstene er åpne. «Alle» har den i hagene sine her. Den er også i parker.

fredag, juni 23, 2006

Beskjæring

29. desember 2005 blogget jeg om beskjæring. Jeg skar alt ned det jeg var kar om (venstre pekefinger inkludert!!) og refererte til at «jeg har hørt at man skal klippe til man gråter og enda litt til og lest at «en tommelfingerregel er at jo mer (hardere) du beskjærer, jo mer ny og kraftig vekst får du.»

For dama de noche (cestrum nocturnum) fungerte dette perfekt. Jeg så at spanjolene også hadde skåret den helt ned, og de har jo mer erfaring med den enn hva jeg har. Den står nå frodig og full av blomsterknopper som vil åpne seg i kveld eller i morgen kveld. Den blomstrer om natten.

For haiwaiirosene (hibiscus rosa-sinensis) var det ikke like vellykket. Jeg registrerte at spanjolene ikke hadde klippet de helt ned og at deres busker blomstret allerede i februar/mars. Samtidig sto mine som små og triste spirer. Jeg flyttet de ut på den store terrassen og det ble fart i veksten. I dag kom den første blomsten; - i spanske farger og med en diameter på nesten 14 cm! Jeg synes absolutt ikke at det er for sent! Og jeg har lært litt om beskjæring.

Jordbær

Inspirert av Tomas' hyggelige kommentar på posten 'Nerium oleander' legger jeg ut et bilde tatt med blitz forleden kveld.

torsdag, juni 22, 2006

Nerium Oleander

Omtalte den 6. mai som en med pinglete blomster. Om man har tålmodighet til å vente litt, så er den ikke pinglete i det hele tatt. Den har enkle blomster. De kommer i mange varianter her, enkle el. doble blomster, forskjellige rosafarger, gul og hvit. Min har altså enkle mørk rosa blomster. Den ser ut til å blomstre en stund for det kommer stadig nye blomsterknopper. Den dufter, faktisk!

torsdag, juni 15, 2006

Mandevilla splendens igjen

De er så fantastisk flotte! Glad jeg kjøpte to!

Enda gladere for at jeg ikke kastet de når de i vinter var oppspist av lus og andre kryp! Vi klipte de HELT ned og sånn er de blitt nå!

tirsdag, juni 13, 2006

Den blå vindelen

Den må sies å være riktblomstrende. Blomstene står bare én dag men det kommer 10 - 15 nye blomster hver dag.

Jordbær

Det går utmerket å dyrke jordbær i potter på en takterrasse!

onsdag, juni 07, 2006

Mandevilla splendens


Med god hjelp har jeg funnet ut hva slyngplanten med de rosa blomstene heter. Det er en Mandevilla splendens, også kalt brasiliansk sjasmin.

lørdag, juni 03, 2006

Fikentre

Fikentreet feller løvet om høsten. Da vi på senvinteren var ute og gikk og passerte et fikentre i veikanten, plukket jeg noen kvister for å ta med hjem og sette i vann, slik jeg gjorde i Norge med f. eks. selje. Fikenkvistene sto i vann og det spratt ut både løv og røtter. Tre av disse kvistene ble dermed plantet i en krukke, så nå har jeg mitt eget fikentre. De blir kjempestore, så det er ikke sikkert jeg skal ha det så lenge. Men det hadde da vært morsomt å høstet fiken av eget tre....