søndag, juli 22, 2007

Hva skjedde?

Jeg vet ikke helt hva som skjedde. Blomsten åpnet seg bittelitt fredag kveld. Jeg trodde derfor den skulle blomstre lørdag kveld, men da så den ut til å være avblomstret. Sånn er det når man har store forventninger; - man føler seg litt snytt. Men det er bare å vente på neste blomst.

tirsdag, juli 17, 2007

Bladkaktus fra Danmark

Lis i Danmark sendte meg 10 avleggere av bladkaktus 2. juli. Med treg post i Danmark og Spania skulle pakken bruke 2 uker hit. Pakken kom frem omsider, og jeg er så glad, så glad!

Nå er alle avleggere plantet og det er bare å vente på blomstring. Jeg vet ikke hvordan de blomstrer, men man får jo en følelse av at Orange Princess er oransje, at White Swan er hvit, osv.
Tusen takk til generøse Lis i Danmark!

mandag, juli 16, 2007

Senecio Rowleyamus

Denne har jeg inne. Det er en sukkulent og den er så skjør og tander at halve planten falt av(!) fra jeg betalte den i hagesenteret og til jeg kom hjem med den og fikk den i denne krukken. Jeg går ut fra at den tar seg igjen mtp. veksten og har lært at jeg helst ikke må røre den. På nært hold er den dekorativ og fin - nesten som tett i tett med grønne perlebånd.

torsdag, juli 12, 2007

Agurktid?

Ikke her! Her har vi moden chili!

Her er en til. Intens og flott rødfarge!
Regner med å kunne lage mat som er sterk nok når svigersønnen kommer på besøk! :)





onsdag, juli 11, 2007

Chilensk sjasmin

Den chilenske sjasminen blomstrer, også!


Skjermliljen

Skjermliljen blomstrer igjen. Denne blomsten er hvit.

søndag, juli 08, 2007

Nattsjasminen blomstrer

Sånn ser blomstene ut når det er lyst.


De åpner seg og ser slik ut når det er mørkt. Da har de en himmelsk duft!




fredag, juli 06, 2007

Kjøkkenhage

Jeg hadde tenkt at jeg ikke skulle ha matnyttige planter på terrassen. Det virket på en måte litt meningsløst når vi får alskens frukt og grønnsaker rimelig til ypperlig kvalitet i supermarkedet. Imidlertid fikk jeg en paprikaplante uten at jeg var klar over det.
Jeg sådde chili for å se hvordan de vokser - og om jeg bor der pepper'n gror. Når dette vokser og trives kun av at jeg vanner hver kveld, endret jeg oppfatning om «kjøkkenhage».
Jeg sådde paprikafrø som spiret etter en uke. Jeg har sådd frø fra søte cherrytomater. Disse spiret etter 4 dager! Nå er jeg kanskje litt sent ute, men det er jo et spennende prosjekt uansett.

Hvit pelargonium

onsdag, juli 04, 2007

Nattens dronning

Jeg har en kaktus som man her i landet kaller «Nattens dronning» - ikke bare på folkemunne men også på hagesider på internett. Nå er det tydeligvis mange «Nattens dronninger» rundt om i verden. Min heter på engelsk Night-blooming cereus, paniniokapunahoa, papipi pua (de to siste navnene ser finske ut for meg!) På latin heter den Hylocereus undatus. Jeg tok avlegger fra en kjempestor plante som står nede i byen. Den er gammel og veletablert og blomstrer hver sommer. Blomstene åpner seg ved mørkets frembrudd og står bare den ene natten. Det sier seg selv at dette er noe spesielt - når blomstene kan bli opp til 15 cm i diameter. Som om det ikke er nok, dufter blomsten!

Frukten er spiselig. Den kalles dragefrukt - dragon fruit - og blir 6-12 cm lang.

Nå er det blomsterknopp på min!