tirsdag, mars 18, 2008

Hippeastrum spp.

Amaryllisen står også ute hele året. Jeg har i to vintere strevet litt med å få plassert den mørkt og kjølig i en hvileperiode. Det er ikke noe man bare putter i kjøleskapet, heller, og kjeller har jeg ikke.

Det så ut til å fungere helt fint å putte den i en stor shoppingpose av papir og sette hele stasen på vaskerommet. Å putte den i en stor plastsekk tror jeg kunne gitt grobunn for sopp og fanteri, derfor papir.

Nå kommer den iallefall med blomsterknopper så det holder!

lørdag, mars 15, 2008

Clivia miniata

Her er min flotte Clivia fotografert i dag. I år kom den med 2 blomsterstengler. Min står ute hele året og får vinterhvile mer eller mindre iht. oppskriften hva gjelder temperatur og vanning.

Som potteplante innendørs vil den ha rikelig lys, men kan også blomstre om den er i et nordvendt rom. Den tåler ikke stekende sol, f. eks. et sørvendt vindu.

Den ikke ha høy luftfuktighet men setter pris på det. Den vil også ha godt av å dusjes i ny og né samt at bladene vaskes med et fuktet papirhåndkle.

Generelt foretrekker den lite vann. Den bør stå i en godt drenert krukke med hull i bunnen og ha næringsfrik jord. Alle potteplanter foretrekker værelsestemperert vann.

På vinteren trenger den en hvileperiode, helst i 8 til 15ºC. I denne perioden skal den vannes sparsomt. I februar-mars, når blomsten dannes, begynner man å vanne den igjen.

Den gjødsles hver 14. dag fra mars til september med flytende blomstergjødning.

Den behøver ikke ompotting hvert år. Den kan klare seg med hvert 2., 3. eller 4. år. Hver vår kan man fylle på med litt blomsterjord. Når den skal pottes om bør dette gjøres i januar-februar.

søndag, mars 02, 2008

Det våres!

Dagens bilder fra terrassen:
Anemone eller Ranunkel?

Anemone eller Ranunkel?

Pelargonium peltatum

Ildtopp (Kalanchoe blossfeldiana)

Jordbærblomster

Freesia

Freesia

Mønjelilje (Clivia miniata)

Tigeraloe (Aloe variegate)

lørdag, mars 01, 2008

Pelargonium peltatum

Denne ble frodig og fin! Jeg leste i et ukeblad at de liker å få en skvett olivenolje og da fikk den det.

Ranunculus asiaticus

Det ble ikke noe fres over ranunkler her før jeg kjøpte en som er ferdig drevet frem. De skal visstnok være tander for overvanning og da råtner knollene. Mine har ikke stått under tak og er dermed blitt automatisk vannet "fra oven". Jeg får gjøre et nytt forsøk igjen til neste vinter. I mellomtiden nyter jeg synet av denne.